Handleidingen

 
 
Patiëntverhuisdossiers moeten op een veilige manier worden overgedragen. Dat is geen punt van discussie, want het gaat om vertrouwelijke en privacygevoelige gegevens. Bovendien wilt u zeker weten dat het dossier op de juiste plek wordt afgeleverd.

Het moet veilig!

Daarom moeten patiëntverhuisdossiers elektronisch via een beveiligd portaal versleuteld worden verzonden naar de nieuwe huisarts. Bijvoorbeeld via ZorgMail File Transfer. Zie hieronder voor meer informatie!

Het kan ook veilig!

Vanaf 10 april 2014 kan iedere huisarts via ZorgMail File Transfer (ZFT) patiëntverhuisdossiers overdragen naar een collega in heel Nederland. Elektronisch en veilig. Om in te loggen hebt u een geldig VECOZO-certificaat of UZI-pas nodig. Op een gemakkelijke manier. U kunt dat zien in de instructiefilm of lezen in de gebruikershandleiding. Zie hieronder.

Niet zo!

Overdracht van patiëntendossiers via USB-sticks, DVD's, dropbox, gewone e-mail, Gmail, Hotmail, et cetera, is niet veilig. En verhuizen via de patiënt is niet toegestaan!

Hoe werkt het? Vragen? Meer weten?

Hieronder vindt u links naar handleidingen, instructiefilmpjes en richtlijnen die van belang zijn voor het veilig verhuizen van patiëntverhuisdossiers. De aandachtspunten per HIS voor het importeren van EPD-overdrachtberichten zijn gebaseerd op de laatste kruistesten van april 2014. Deze informatie wordt geactualiseerd als er nieuwe kruistesten hebben plaatsgevonden. Deze zijn gepland voor september/oktober 2015.
NB. Bij kruistesten wordt in elk HIS een testdossier aangemaakt. Eerst wordt gecontroleerd of dat dossier voldoet aan het afgesproken standaard EPD-verhuisbericht (voorheen: MEDOVD). Daarna worden de testdossiers geexporteerd èn geimporteerd in alle HISsen. Daarbij wordt geanalyseerd wat er wel en niet goed gaat. De problemen die optreden kunnen veroorzaakt worden door het exporterende en/of het importerende HIS.

ZORGMAIL FILE TRANSFER
MEDICOM
MICROHIS
CGM HUISARTS (MIRA)
PROMEDICO ASP
PROMEDICO VDF
OMNIHIS SCIPIO
BRICKS HUISARTS (TETRAHIS)
WebHIS ZORGDOSSIER
ACHTERGRONDINFORMATIE